Nobel Ödülü Nedir, Neden Verilir?

İlk Nobel Ödülleri, fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanlarında İsveç’in Stockholm kentinde verilir. Tören, İsveçli dinamit ve diğer yüksek patlayıcıların mucidi Alfred Nobel’in ölümünün beşinci yıl dönümünde gerçekleşti.

Alfred Nobel’in daha iyi bir dünya vizyonu vardı. İnsanların bilgi, bilim ve hümanizm yoluyla toplumu iyileştirmeye yardımcı olabileceğine inanıyordu. Bu yüzden insanlığa en büyük faydayı sağlayan keşifleri ödüllendirecek bir ödül yarattı. 1901’den beri Nobel Ödülü fizik, kimya, fizyoloji veya tıp, edebiyat ve barış alanlarında verilmişti. 1968’de ise ekonomi bilimlerinde bir anma ödülü eklendi.

nobel

Nobel Ödülü Nedir?

Nobel Ödülü, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek için tasarlanmış prestijli bir ödüldür. Ödül, 27 Kasım 1895’te Alfred Nobel tarafından kuruldu. 30 Aralık 1896’da Stockholm’de ilan edildi. İlk Nobel Ödülü 1901’de verildi.

5 alanda verilmektedir:

Nobel Fizyoloji

Nobel Fizik

Nobel Kimya

Nobel Tıp

Nobel Barış

Nobel Ödülleri Kimler Tarafından Verilmektedir?

Tüm ödüller farklı bir komite alanından gönderilir. İsveç Bilimler Başkanlığı Fizik, Kimya ve Ekonomi Ödülü; Karolinska Enstitüsü Fizyoloji veya Tıp Ödülü. Norveç Nobel Edebiyat Ödülü. İsveç Bilimler Akademisi’nden seçilen Norveç Parlamentosu’nun beş üyeli konseyi barış alanında ödüller kazandı. Yıllar içinde ödüllendirilmeyi hak eden kişi veya kurumlar madalya, diploma ve farklı miktarlarda para alacak.

Nobel ödülünü belirleyenler İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’dir. Bu akademinin belirli kriterleri vardır. Kriterler, akademinin başkanlığı ve altındaki komisyonlar tarafından belirlenmektedir. Bu komisyon matematik alanında nobel ödülü vermemektedir. Birçok kişi, matematik alanında nobel ödülü verildiğini düşünmektedir.

Nobel Ödülü Niçin Verilir?

Alfred Nobel, yaptığı çalışmalar doğrultusunda birçok bilim insanının takdirini kazanmıştır. Kendisinin ölmeden önce bir vasiyeti vardır. Bilimin ışığında çalışan ve üreten insanların teşvik edilmesi gerektiğini söylemiştir. Bu hem üreten bilim insanları ve diğer tüm insanlık için faydalı olacaktır.

İsveç Akademisi ise, nobel ödüllerini dağıtmalarının sebebini, bilim insanlarını teşvik etmek için dağıttıklarını açıklamıştır.

Nobel Ödülleri Hangi Tarihlerde Verilmemiştir?

1940 ve 1942 tarihlerinde nobel ödülü hiçbir bilim insanına dağıtılmamıştır. Çünkü bu tarihlerde II. Dünya Savaşı yaşanmaktadır. Savaşın etkisi, tüm dünyada varlığını göstermiştir. Bu sebeple bilim insanlarının çalışmaları aksamıştır. Tüm dünya odağını savaşa vermiştir.