Ders Çalışırken Konsantre Olmanın Yolları

Ders çalışmak, öğrencilere zor gelen bir eylem olur her zaman. İstisnalar hariç tabi ki 🙂 Anne babalar ders çalış dediği anda, çocuk içinden içinden sinirlenir. Bazen dışına bile vurur bu siniri 🙂 Bu tarz çocuklar, ders çalışırken de derse konsantre olmakta zorlanırlar. Çünkü ders çalışmak istemezler. Kafaları başka yerdedir. Ders çalışmak istediği halde konsantre olamayanlar da söz konusu olabilir. Peki bu konuda ne yapılabilir?

ders çalışma

ders çalışma

Ders Çalışmak İçin Konsantre Olma Yolları

  • Ders çalışmak istemiyor olabilirsiniz. O anda başka bir şey yapmak istiyor olabilirsiniz. Ama o yapmak istediğiniz şeyi kısa bir süreliğine ertelemek zorundasınız. Evet, kısa bir süreliğine 😉 Siz önce ders çalışmaya başlayın. Ve kendi kendinize deyin ki; “Bu dersin şu konularına çalışırsam, ödül olarak istediğim şeyi yapabilirim.” Yani kendinize ödüller koyun ki çalışma isteğiniz gelsin.
  • Konsantre olmak için masanızda ya da çalıştığınız yerde, dikkatinizi dağıtacak objeler olmasın. Sadece çalışacağınız kitap, defter ve kalem olsun. Telefon, çiçek, fotoğraf vs. herhangi bir nesnenin varlığı; dikkatinizi dağıtacak ve sizin ders çalışmanızı engelleyecektir.
konsantrasyon

konsantrasyon

  • Bir saat-iki saat boyunca ders çalışmak için uğraşmayın. İnsanın belli bir kapasitesi vardır ve fazlasını zorlamaya gerek yoktur. 40-45 dakikalık çalışmaların ardından 10-15 dakikalık molalar verin. Ve bu molalarda kendinizi sevindirin. Mesela en sevdiğiniz çikolatadan yiyerek dersin ikinci kısmına daha zinde başlayın.
  • Sıkıcı bir şekilde çalışmaktansa, eğlenceli bir şekilde çalışmayı tercih edin. Örneğin; animasyon seven birisiyseniz ve tarihi bir konu çalışıyorsanız, kalemlerinizle olayları animasyona çevirin. Canlandırmalar yaparak konulara daha çok adapte olabilir, ayrıca da konuların daha çok aklınızda kalmasını sağlayabilirsiniz.

Biraz çaba sarf edin, inanın sonunda siz de başaracaksınız 🙂