Alçı Levha Nedir?

Alçı levha esas olarak alçıdan yapılır. Alçı , genellikle beyaz kum gibi görünen büyük yataklarda bulunan bir mineraldir. Alçı levha yapımında kullanım olmasına rağmen, alçıda çok miktarda su vardır. Su kristal formdadır. Bu nedenle alçıtaşı molekülleri kurudur. Bu kristal su molekülleri, bitmiş alçıpanın yangına dayanıklılığını verir. Alçı levhalar ısındıkça, su kristalleri kararsız olmaya başlar. Su kaynama noktasına ulaştığında buharlaşmaya başlar. Buharlaşan su kristalleri, alçı levhayı serin tutar ve arkasındaki yapıyı korur.

Alçıpan olarak da bilinen alçıpan, su ile karıştırılmış ve iki büyük kağıt yaprağı arasına yayılmış alçıdan yapılır. Alçı levha, iç duvarların ve tavanların yapımında kullanılır . Alçı levha, parçalar kaldırılarak ve duvar dikmelerine takılarak kurulur. Alçı levhalar iki kalınlıkta mevcuttur. 9,5 mm ve 12,5 mm şeklinde eni bulunur. Alçı levhanın ön tarafı genellikle beyazdır, böylece üzerini boyayabilirsiniz. Alçı levha, gürültüye ve neme dayanıklı olduğu düşünülmektedir. 

Alçı Levhanın Avantajları Nelerdir?

  • Alçı levhalar boyanabilir
  • Zımpara gerektirmez
  • Alçı levha sıvadan daha stabildir
  • Yüzeyin onarımı daha kolaydır
  • Alçı levha yangına dayanıklıdır
  • Ses ve ısı yalıtımı sağlar
  • Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli boyut ve tipleri bulunur
  • Kurulumu daha ucuzdur 
  • Alçı levha üzerine raflar ve çerçeveler asabilirsiniz.

Alçı Levhaların Çeşitleri

Mevcutta bulunan alçı levhalarından ayrı levha istiyorsanız yaptırabilirsiniz. Daha özel alçı levha formları oluştururken ek katkı maddeleri veya kağıt türleri kullanılır. Çoğu uygulama için normal alçıpan uygun olsa da, özel durumlar için daha uygun olan birçok başka tip vardır. Ev veya iş yerlerinde yaptıracağınız alçı levha için hangi türün en iyi olduğunu belirlemeniz gerekir. Projeniz için hangi türün en iyi olduğunu belirledikten sonra, ne kadar ihtiyacınız olacağını belirlemeniz gerekir. 

Kaplamanız gereken duvarların ve tavanların kare görüntülerini ölçmelisiniz. Kesim ve boyut kısıtlamalarından kaynaklanan malzeme israfını karşılamak için ölçümünüze yüzde 20 ekleme yapmalısınız. Bununla ilgili daha fazla bilgi ve ihtiyaçlarınıza uygun doğru alçı levha tipini bulma hakkında bilgiyi https://www.ulubas.net/alci-levha internet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.